Cesta napříč Tanzání

posted in: Afrika | 0
Původní plán byl přijet do Tanzánie, navštívit národní parky a odjet na Zanzibar. Věděli jsme že tamější vstupy do parků jsou o něco dražší než v Keni, ale nabídky od místních naháněčů nás celkem odradili – cca 200$ na den za osobu už bylo docela dost. Trochu jsme v Arushe přehodnotili plán a rozhodli se že si dáme jeden volnější den ve městě a pak už budeme pokračovat na Zanzibar.
Arusha je klasické turistické město, s místy plnými naháněčů. Všichni se nás ptali, jestli jsme se už byli podívat na Clock tower, nakonec to ale byly jen hodiny uprostřed kruháče s logem CocaCola a cedulí „Maintained by CocaCola company“. Z města byl taky pěkný výhled na blízkou horu Mt. Meru.
mapa-tanzaniaDálkové autobusy odjíždí z nádraží vždy brzo ráno, při rezervaci lístku nám bylo řečeno že do Dar es Salaamu to je jejich „luxury“ autobusem 7 hodin, maximálně 8. Kousek za Arushou měl být vidět vrchol nejvyšší hory Afriky – Kilimandžára, vyhlíželi jsme, ale jestli se nám podařilo zachytit ten správný kopec, těžko říct, snad jo.  Byla to dlouhá cesta s pouze jednou drobnou závadnou na autobuse a jedním rozdílem oproti plánu. Místo 8 hodin trvalo těch 650 km 12 hodin. Naštěstí nám ji zpříjemňovali dokola běžící kazetou s dvěma filmy, a hudebními klipy místní folklorní muziky. Úžasné.
V Dar es Salaamu – jako vždy už večer po setmění – jsme si do města vzali taxík. Za normálních okolností cesta do centra trvá 30 minut. Po hodinovém stání v koloně bez pohnutí se řidičovi doneslo, že se vepředu staví silnice a trochu to vázne (dle mého tam dělníci zaparkovali bagr a šli domů). Takže jsme zvolili alternativní cestu opačným směrem, kde sice kolona byla asi taky hodinová, ale křižovatku řídila policie (15minut auta z jednoho směru, 15 minut z druhého, ty co potřebovali odbočit vpravo měli jaksi smůlu). Na další křižovatce, také řízené policistou (a funkčními semafory) to vázlo jen chvilku. Pak si policista odskočil a hned doprava začala odsýpat. Byla to dlouhá cesta zakončená u sester v YWCA – velmi skromné ubytovně. Legendární YMCA přes ulici měli bohužel plno.
Hned druhý den ráno už nás čeká cesta trajektem na ostrov Zanzibar….
Některé z fotek jsou dílem Michala .. jen aby bylo jasno 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *